

**Greater Mekong Subregion Economic Cooperation Program** 

## 25<sup>th</sup> Meeting of the Subregional Transport Forum (STF-25)

## (Hybrid: In-person, Sofitel Angkor Phokeethra, Siem Reap, Cambodia and Virtual: via Zoom app)

## 14 June 2022

0900 – 1730 H Phnom Penh/Bangkok/Ha Noi/Vientiane time, 0830-1700 H Nay Pyi Taw time,1000 -1830 H Manila/Beijing time

PROVISIONAL PROGRAM AND AGENDA		
Meeting Objectives The meeting aim (i) Report and e and initiatives (ii) Updates and/ a. Road b. GMR/ c. FRET		
Chair:	His Excellency Pich CHHIENG Director General General Department of Logistics Ministry of Public Works and Transport (MPWT) Royal Kingdom of Cambodia	
Co-Chair:	<b>Mr. Hiroaki Yamaguchi</b> Director, Transport and Communications Division, Southeast Asia Department Asian Development Bank (ADB)	
8.30 —9.00 Phnom Penh time 30mins	Onsite Registration and Virtual Log in Zoom links are open for participants to connect or do online check-in. In-person participants may proceed to Sofitel Phokeethra Ballroom Entrance to claim meeting badge.	
9.00-9.05	National Anthem	

9.05-9.10	Special Guest of Honor Speech:
(5 mins)	<b>His Excellency Trac Thai Sieng</b> , Secretary of State of MPWT, Kingdom of Cambodia.
9.10-9.15	Group Photo
(5 mins)	
9.15-9.20	Welcome Remarks by Chair, His Excellency Pich CHHIENG
(5 mins)	Welcome Remarks by Co-Chair, Mr. Hiroaki Yamaguchi
9.20-10.35 (75 mins)	Session 1: Progress of GMS 2030 and COVID Plan Implementation in GMS Transport Sector
	GMS Secretariat will brief on the GMS Leaders' approved GMS Strategic
	Framework 2030 (GMS 2030) and COVID-19 Response and Recovery
	<u>Plan</u> , and their relevance to the transport sector and their alignment with the <u>GMS Transport Strategy 2030</u> . The presentation will also focus on the
	implementation of transport priorities in the GMS Program. (15 mins)
	This will be followed by country presentations sharing their respective views
	on specific areas in the transport sector that should be prioritized through
	the GMS Strategy 2030 and COVID Plan. Country presentations should include: (i) suggestions for implementation actions on priority areas in the
	transport sector; and (ii) examples of ongoing activities (namely good
	practices) during the pandemic period, as well as of planned actions to further address key challenges. (10 mins each)
	Some additional keywords for consideration by countries in preparing the
	presentation may be as follows:
	- Transport cross-border facilitation (CBTA)
	<ul> <li>Deepening connectivity of economic/transport corridors (namely through feeder roads)</li> </ul>
	- Road asset management (namely through axle load control)
	<ul> <li>Civil aviation policy enhancement for sustainability under pandemic</li> </ul>
	- Approaches to multimodal transport
	- Green and carbon neutral transport (namely green ports
	development)
	- Digitalization of transport and Intelligent Transport Systems
	- Strengthening private sector participation
	Country Presentations (10 minutes each)
	1. Cambodia
	2. People's Republic of China
	3. Lao PDR
	4. Myanmar 5. Thailand
	5. Thailand 6. Viet Nam

<b>10.35-10.50</b> (15 mins)	Coffee Break
<b>10.50-11.15</b> (25 mins)	Session 1: Progress of GMS 2030 and COVID Plan Implementation in GMS Transport Sector (continuation)
<b>11.15-12.30</b> (45 mins)	Discussion         Session 2: Review of GMS 2030 and Road Safety Programs of GMS including Innovations in Road Safety         Presentations by each GMS country and discussion         After a brief introduction by SETC on the subject (5 minutes), GMS countries to present on their current road safety programs including best practices and challenges (4 minutes each). Discussion will follow on
	opportunities for GMS-wide initiative to enhance road safety in the GMS (15 minutes). Country Presentations (4 minutes each): 1. Viet Nam 2. Thailand 3. Myanmar 4. Lao PDR 5. PRC 6. Cambodia
<b>12.30-14.00</b> (90 mins)	Lunch break
<b>14.00-14.45</b> (45 mins)	<ul> <li>Session 3: Updates on GMRA including current status of negotiations on Framework Agreement for Cross Border Rail Transport Connectivity and way forward on GMS Railway Development Presentation by GMRA representative followed by discussion</li> <li>After a brief introduction by SETC on the subject, GMRA representative to present the progress of negotiations on Framework Agreement for Cross Border Rail Transport Connectivity and way forward on GMS Railway Development. (15 mins)</li> <li>Discussion (30 mins)</li> </ul>
<b>14.45-15.30</b> (45 mins)	<ul> <li>Session 4: FRETA and improvements in logistics in GMS         Delegate from PRC private sector Mr. Jin Xin LIU to present, followed by discussion         Mr. Lui to present an update on vehicle permits and covid based progress in freight transport initiatives (non-contact measures) in private sector, departing from the status presented during 2019 STF-23. (15 mins)         Discussion (30 mins)     </li> </ul>

<b>15.30-15.45</b> (15 mins)	Coffee Break
<b>15.45-16.45</b> (60 mins)	Session 5: Development Partners' presentations Presentations followed by discussions
	DPs Presentations (5 minutes each)
	<ol> <li>ADB GMS Secretariat</li> <li>AIIB</li> </ol>
	<ol> <li>Australia DFAT</li> <li>JICA</li> <li>World Bank</li> </ol>
	Open discussion (35 mins)
<b>16.45- 17.15</b> (30 mins)	<ul> <li>Session 6: Other Matters         The Forum can discuss any other matter raised from the floor, which have             a bearing on GMS transport sector cooperation and development. The             venue of the next STF (STF-26) may also be taken up (traditionally             confirmed by the next STF host, i.e., PRC, based on alphabetical rotation).         1. GMS 2030 Results Framework -For information (10 mins)         1. GMS 2030 Results Framework -For information (10 mins)         1. GMS 2030 Results Framework -For information (10 mins)         1. GMS 2030 Results Framework -For information (10 mins)         1. GMS 2030 Results Framework -For information (10 mins)         1. GMS 2030 Results Framework -For information (10 mins)         1. GMS 2030 Results Framework -For information (10 mins)         1. GMS 2030 Results Framework -For information (10 mins)         1. GMS 2030 Results Framework -For information (10 mins)         1. GMS 2030 Results Framework -For information (10 mins)         1. GMS 2030 Results Framework -For information (10 mins)         1. GMS 2030 Results Framework -For information (10 mins)         1. GMS 2030 Results Framework -For information (10 mins)         1. GMS 2030 Results Framework -For information (10 mins)         1. GMS 2030 Results Framework -For information (10 mins)         1. GMS 2030 Results Framework -For information (10 mins)         1. GMS 2030 Results Framework -For information (10 mins)         1. GMS 2030 Results Framework -For information (10 mins)         1. GMS 2030 Results Framework -For information (10 mins)         1. GMS 2030 Results Framework -For information (10 mins)         1. GMS 2030 Results Framework -For information (10 mins)         1. GMS 2030 Results Framework -For information (10 mins)         1. GMS 2030 Results Framework -For information (10 mins)         1. GMS</li></ul>
	2. Next STF Meeting (10 mins)
17.15- 17.20 (5 mins)	Wrap Up by Co-Chair and Closing Remarks by Chair